A- A A+

Logo ysb

banner-logo3

KELAS MEMBUAT ROTI

ANJURAN YAYASAN SULTANAH BAHIYAH

*********************************** 


Tujuan kelas ini diadakan bagi penerima sumbangan di bawah Program Pembangunan Usahawan YSB dan wanita-wanita adalah untuk memberi kemahiran yang sediakan ada bagaimana membuat roti, bun dan pizza yang sedap dan setaraf dengan kedai-kedai kek yang sedia ada. Ini adalah proses asas cara-cara membuat roti dengan panduan dan teknik yang betul serta ramuan bahan yang dapat menghasilkan kualiti roti, bun dan pizza yang sedap.

Penerima sumbangan di bawah Program Pembangunan Usahawan YSB adalah terdiri dari ibu tunggal yang mengusahakan mata pencarian secara kecil kecilan di rumah. Peranan YSB tidak hanya memberi bantuan barangan seperti yang dipohon namun YSB senantiasa mengikuti perkembangan semasa dan perihantin untuk memberi lebih manafaat dengan kaedah yang lebih mudah untuk mereka pelajari melalui kelas, krusus dan seminar yang dianjurkan.

Memandangkan bisnes ini boleh dibuat hanya dirumah. Caranya dengan membekalkan ke kedai-kedai berhampiran seperti kedai makan, warung, kantin, pasar malam, kedai runcit dan banyak lagi. Malah ianya boleh dijual di depan rumah sebagai permulaan yang baik dalam perniagaan untuk wanita dan ibu tunggal.


BOLEH MENJANA PENDAPATAN YANG TINGGI

Margin keuntungan bisnes bun, roti dan pizza ini memang tinggi. Sebiji bun bersaiz besar yang biasanya dijual dalam RM1.50 di pasaraya hanya berkoskan tidak sampai RM0.40 sahaja. Keuntungannya hampir tiga kali ganda dari kosnya. Inilah perniagaan yang menguntungkan.

Peserta juga di beri tips-tips bagaimana cara mengurangkan perbelanjaan bahan-bahan mengikut brand dan jenama yang disyorkan.


KAEDAH DAN MANAAFAT YANG DIPEROLEHI

 kek Boleh membuat sendiri aneka bun, pau dan pizza yang sangat sedap dan diyakini halal. Yang penting halal dan suci.
  Dapat membantu menceriakan lagi keluarga aktiviti di rumah dengan menghasilkan aneka pelbagai jenis bun, pau dan pizza yang sedap.dan berkhasiat.
 kek Boleh bersama-sama mengeratkan lagi hubungan keluarga anda.
 kek Boleh memulakan perniagaan bun, pau pizza hanya samada part time di rumah atau fulltime. Modalnya amatlah rendah. Peralatannya telah sedia ada dirumah.
 kek Merupakan bisnes makanan yang membolehkan seisi keluarga survive jika berlakunya sebarang kemungkinan.
 kek Inilah masa terbaik mempelajari ilmu yang membolehkan wanita dan ibu tunggal untuk 'survive' dalam apa juga keadaan. Bersiap sedia dari sekarang. Ilmu masakan adalah yang terbaik membantu menjana pendapatan. Bisnes membuat roti mudah dimulakan dengan modal yang rendah.