A- A A+

Logo ysb

banner-logo3

СНПЧ А7 Курск, обзоры принтеров и МФУ

PROGRAM PEMBANGUNAN WANITA

 

 

 

 

 

Dasar & Rangka Program Pembangunan Wanita – Yayasan Sultanah Bahiyah Mukadimah 
Selaras dengan pembangunan negara dan negeri Kedah khususnya, Program Pembangunan Wanita anjuran Yayasan Sultanah Bahiyah merupakan satu anjakan paradigma bagi membantu kaum wanita terutamanya yang berada di luar bandar yang mana mereka ini merupakan golongan wanita yang tidak berkemampuan, daif dan tidak mempunyai sebarang pendapatan yang stabil bagi menjamin kehidupan mereka. Memandangkan kaum wanita berupa potensi kepada sumber pembangunan negara, maka Dasar Pembangunan Wanita Yayasan Sultanah Bahiyah menekankan kepentingan rancangan yang berkesan dan hala tuju yang jelas bagi golongan wanita yang memerlukan bantuan khususnya di luar bandar sekitar daerah negeri Kedah.


Menyedari hakikat golongan wanita mampu menjadi penyumbang yang besar kepada kemajuan negara, maka usaha perancangan dan pelaksanaan program-program pembangunan wanita perlu dilakukan bagi memastikan penyertaan dan hak-hak wanita tidak terabai, baik sebagai sasaran mahupun sebagai agen pembangunan masyarakat moden.

Matlamat


Membentuk golongan wanita yang berdikari, berdaya saing, berpengetahuan dan berdaya tahan mengharungi cabaran semasa dan arus pemodenan serta globalisasi.

Objektif

Memberi peluang kepada kaum wanita untuk meningkatkan penyertaan dan peranan aktif wanita sebagai penyumbang dan penerima faedah pembangunan negara.
Meningkatkan mutu kehidupan, membasmi kemiskinan dan menghapuskan kejahilan dan buta huruf di kalangan wanita terutama yang tinggal di luar bandar
Memelihara hak-hak kepentingan wanita secara adil dan berkesan.
Mempertingkatkan tahap kemahiran dan pengetahuan serta memperkasakan kumpulan sasar bagi membolehkan penyertaan wanita yang berkesan dalam pembangunan negara
Melaksanakan program-program yang berkesan dan dapat mempertingkatkan tahap keyakinan diri terhadap kebolehan/potensi serta keupayaan/kemampuan dalam pelbagai bidang selaras dengan matlamat untuk memupuk kesedaran tentang kepentingan ilmu dan kemahiran diri bagi golongan wanita.
Sasaran

Golongan yang menjadi sasaran ialah wanita dari pelbagai peringkat umur dan latar belakang terutama mereka yang telah berkeluarga, ibu tunggal, wanita yang mengalami kesempitan hidup yang mana tepaksa menggalas tanggungjawab sebagai Ketua Keluarga untuk menampung kehidupan seharian.

Dasar ini juga menggariskan program-program yang relevan dan bersesuaian untuk dijalankan mengikut sektor :
 EKONOMI :

Projek Bantuan Usahawan Kecil Wanita – sumbangan kepada pemohon bantuan bagi membantu membangunkan atau memulakan perniagaan.
Program meningkatkan pengetahuan dan kapasiti wanita dalam bidang keusahawanan melalui kursus dan bengkel keusahawanan dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan/universiti seperti Kursus Asas Keusahawanan dan Kursus Lanjutan Keusahawanan.


SOSIAL :
Khidmat Nasihat, Bimbingan & Kaunseling terutama dari segi masalah emosi yang dihadapi oleh ibu tunggal dan wanita yang mengalami krisis rumahtangga/perceraian dan sebagainya.
Kursus Motivasi – untuk mengembalikan keyakinan diri dan memberi semangat kepada golongan wanita yang bermasalah (dengan kerjasama agensi kerajaan/swasta) - pendedahan tentang hak-hak wanita.
Program Kekeluargaan – Wanita sebagai ibu/ibu tunggal menangani masalah dan kemelut hidup/anak-anak seperti Bengkel Keibubapaan bagi mendedahkan kemahiran keibubapaan dalam menghadapi cabaran menangani situasi pembelajaran atau pendidikan anak-anak.

PENDIDIKAN :

Kursus Motivasi Pendidikan (ICT/Bahasa Inggeris)
Program untuk menerapkan budaya membaca/program pendidikan dewasa/pendidikan sepanjang hayat bagi membasmi buta huruf di kalangan wanita luar bandar.

KESIHATAN :
Kem-Kesihatan – pemeriksaan kesihatan umum (gula, darah, ENT, mata, gigi, dsb)
Kempen Kesedaran Kesihatan – penyakit kanser (payudara, rahim, dsb)

: Капитальный ремонт крыши. Быстрый ремонт крыши дома своими руками. Стоимость ремонта крыши. Ремонт потолка своими руками. Качественный ремонт потолков в квартире. Ремонт подвесных потолков. Схема подключения котла отопления. Быстрое подключение котла к системе отопления. Подключение батарей отопления схема.
Продажа самодельных вездеходов. Лучшие самодельные мини вездеходы. Устройство самодельных вездеходов. Ванная комната дизайн фото. Красивый дизайн интерьера ванной комнаты. Дизайн ванной комнаты в квартире. Как начать бизнес с нуля. Лучшие идеи малого бизнеса с нуля. Новый бизнес с нуля. Самодельные квадроциклы чертежи. Как сделать самодельный квадроцикл сегодня. Самодельный квадроцикл своими руками. Стяжка пола своими руками. Быстрая и сухая стяжка пола своими руками. Как сделать стяжку своими руками.